Power over Ethernet

poe injector 1

Wat is power over Ethernet

Power over Ethernet (afgekort PoE) is een technologie waarmee netwerkapparatuur kan worden voorzien van stroom. Hiermee word data en stroom via de zelfde UTP kabel geleverd aan de netwerkapparatuur. Deze oplossing word veel gebruik voor wifi access points, netwerk camera’s en voip toestellen.

Voordelen PoE

• Er is geen losse voedingsadapter en stopcontacten nodig om het apparaat te voeden.
  • Goedkoper in aanleg doordat er minder bekabeling benodigd is;
  • Makkelijker in beheer;

Hoe werkt Power over Ethernet

Power over Ethernet kan op 2 manieren worden geleverd. De stroom kan worden geleverd door een (PoE) switch of via een aparte injector.

Endspan methode gebruikt een switch met PoE geintregeerd. Bij het aansluiten van een apparaat op de switch zal deze detecteren of het apparaat PoE ondersteund, zo ja, dan word de stroom ingeschakeld op de ethernet poort van de switch.

Midspan methode word gebruik gemaakt van een PoE injector, hiermee kun je stroom leveren aan een PoE apparaat zonder gebruik te maken van een PoE switch. Deze methode is makkelijk wanneer een paar apparaten voorzien moeten worden van stroom.

Pen10/100Mb data + dc op aders1000Mb Bi-data + dc op aders
1Rx+TxRx A +
2Rx-TxRx A –
3Rx+TxRx B +
4Dc+TxRx B – DC+
5Dc+TxRx C + DC+
6Rx-TxRx C –
7Dc- TxRx D + DC-
8Dc-TxRx D – DC-

Spanning

PoE maakt gebruik van een 48 volt spanning, door de hogere spanning is het mogelijk om door een UTP kabel een aanzienlijk vermogen te transporteren tot wel 100 meter.

PoE in klassen verdeeld

Voor de PoE apparaten zijn onderverdeeld in klassen. Een switch kan maximaal vermogen leveren per poort afhankelijk welke klasse. Ook het PoE benodigde apparaat is ingedeeld in een klasse. Houd hiermee rekening dat deze samen in de zelfde klasse vallen.

Ook goed om te weten is dat het maximale vermogen word gereserveerd op de poort van de switch, ondanks dat het PoE benodigde apparaat minder vermogen (watt) verbruikt.

KlasseVermogen Min (w)Vermogen Max (W)Overige
412.9525.5Alleen bij 802.3