Wat is een IP-adres?

Een IP-adres staat voor de afkorting Internet Protocol. Elk apparaat wat is verbonden met een computernetwerk heeft een uniek IP-adres.

Het unieke adres bestaat uit een reeks cijfers onderverdeeld in 4 stukken, ook wel octet genoemd.

Uitleg IP-adres

Een IP-adres kan worden vergeleken met een telefoonnummer. Om het mogelijk te maken dat netwerk apparatuur elkaar kan vinden en identificeren hebben ze elk hun eigen unieke nummer nodig. Een IP-adres uit vier getallen tussen 0 en 254, van elkaar gescheiden met punten, ook wel octetten genoemd. elk octet is een 8-bits getal, het gehele IP-adres is dan ook een 32-bits getal.

Verschillende soorten IP-adres

Dynamisch IP-adres – Het netwerkapparaat krijgt bij het aanmelden op het netwerk een IP-adres toegewezen door de DHCP server. In de meeste gevallen is dit dan ook de router.

Statisch IP-adres – Op het netwerkapparaat zelf is al een IPadres toegewezen, deze zal voor het apparaat altijd het zelfde adres zijn. Bij dynamische IP-adressen kan een apparaat van tijd tot tijd van IP-adres veranderen.

Adres reeksen voor Privé netwerk

De onderstaande reeksen IP-adressen zijn gereserveerd voor Privé netwerken.

• 10.0.0.0/8
  • 172.16.0.0/12
  • 192.168.0.0/16

De bovenstaande reeksen vallen in in de adresruimte van IPv4 en word opgevolgd door IPv6. IPv6 is een 128 bits ip-adres, hiermee is er een structurele oplossing voor de schaarste van IPv4 adressen.