Regelgeving Wifi Nederland

In Nederland kent men twee frequentiebanden voor Wifi die vrij te gebruiken zijn zonder vergunning, dit geld zowel voor particulieren als bedrijven. Voor het gebruiken van deze frequenties gelden enkele spelregels namelijk :

• Het continu zenden
  • Het voorkomen van verstoren andere medegebruikers
  • Het maximaal uitgestraalde vermogen.

Alle radiozendapparatuur op de Europese markt moeten voldoen aan deze richtlijnen volgens de Telecommunicatiewet. Dit kun je herkenen aan het CE-keurmerk wat aangeeft dat de fabrikant voldoet aan alle Europese eisen.

Zendvermogen wifi nader uitgelegd.

In Nederland kennen wij twee frequentiebanden voor Wifi namelijk 2.4Ghz en 5Ghz, tevens zijn er voor beide Frequenties verschillende zendvermogens :

• Maximaal uitzendvermogen op 2.4 GHz binnen/buiten is 100mW = 20 dBm *EIRP.
  • Maximaal uitzendvermogen op 5 GHz binnen is 600mw = 27 dBm *EIRP
  • Maximaal uitzendvermogen op 5 GHz buiten is 1000mw = 30 dBm *EIRP

*e.i.r.p = Equivalent Isotropically Radiated Power

Zendvermogen en demping.

Het effectief uitgestraald vermogen op de antenne hangt af van een aantal zaken namelijk:

• Het uitgangsvermogen van de router/ap.
  • Demping van de kabel van ap naar antenne (kabelverlies).
  • Gain van de Antenne (versterking)

Voorbeeld:

• Uitgang ap = 14 db
  • kabel = -2db
  • Antenne = 8db

Kortom : (14db + 8db) – 2db = 20db = 100 milliwatt ← VOLDOET AAN DE EISEN!!