Beveilig je wifi netwerk thuis in 3 stappen.

Waarom beveiligen?

Bescherm altijd je wifi netwerk tegen onbevoegde beïnvloeding, oftewel bescherm je wifi netwerk tegen buitenstaanders of internetcriminelen. Als de beveiliging van je wifinetwerk niet op orde is loop je flinke risico’s. Denk hierbij aan:

– Het gebruikmaken van je internetverbinding, je snelheid gaat omlaag;

– Gegevens onderscheppen die worden ontvangen of verzonden via jou wifi netwerk;

– Toegang tot bestanden, printers en apparaten in jou wifi netwerk;

Houd je router up-to-date

wifi beveiliging 1

Als je net een nieuwe router hebt gekocht kan het zo zijn dat de router niet over de laatste firmware beschikt. Fabrikanten waaronder ook Mikrotik werken voortdurend aan de software van de router zoals nieuwe functies, verbeteringen en zo ook de beveiliging.

Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van een router als eerste een update te doen van de laatste firmware. Hierdoor is de software van de router bekend is met de laatste beveiligingsprotocollen.

Update RouterOS van Mikrotik in een paar simpele stappen.

Beveiliging van je wifi netwerk

Wachtwoord : Beveilig zowel je router en wifinetwerk altijd met een sterk wachtwoord. De meeste routers zijn standaard ingesteld met een wachtwoord, daarom is het belangrijk om dit wachtwoord aan te passen.

Versleuteling : Kies voor WPA2-AES versleuteling andere versleutelingen zoals WEP zijn niet veilig.

Gast netwerk : Via het zelfde wifi netwerk is het mogelijk om een gastennetwerk in te stellen, hiermee is het mogelijk dat gasten wel via jou netwerk toegang hebben tot internet met niet tot jou apparaten, printers en gedeelde documenten.

Je wifi netwerk beveiligen in 3 stappen.

Overige router functies uitschakelen

Schakel ook de functie WPS „Wifi proteced Setup“ uit op je wifi router, deze functie is bedoeld om gemakkelijk apparaten met elkaar te verbinden. Helaas heeft deze technologie beveiligingsproblemen en is dan ook niet veilig om te gebruiken.

Schakel ook de functie UPnP uit, deze staat voor Universal Plug and Play. Deze functie word gebruikt om apparaten te verbinden met de buitenwereld, hierbij moeten poorten in de firewall worden opengesteld. Deze technologie heeft echter veel beveiligingsrisico’s waardoor via internet het mogelijk is om toegang te krijgen tot je apparaten.

Schakel ook de remote access uit in je router. Met deze functie is het mogelijk om via internet je routerinstellingen aan te passen. Echter schuilt hierin een behoorlijk veiligheidsrisico omdat internetcriminelen via deze weg jou router kunnen benaderen en hierdoor toegang kunnen krijgen tot je netwerk.