Wat is Wifi nou precies en hoe werkt Wifi?

Wat is Wifi nou precies?

logo wifi.svg

Wi-Fi is de afkorting voor “wireless fidelity” maar in de volksmond spreken we vaak over Wifi. Ook word er veel gesproken over WLAN “Wireless Local Area Network” of gewoon draadloos internet. Wifi is een afgeleide uit de audiowereld waar de term Hi-Fi word gebruikt.

Wifi is een certificatielabel voor producten voor draadloze netwerken waarmee word aangetoond dat een product aan bepaalde eisen voldoet, dit kan overigens per land verschillen. Het is namelijk belangrijk voor de consument dat alle fabrikanten hun producten aanbieden middels de Wifi standaarden.

Kortom we hebben wereldwijd afspraken gemaakt aan welke standaarden Wifi moet voldoen.

Waarom is WiFi nou zo veel gebruikt?

Het grote voordeel is dat bij gebruik van een Wifi netwerk weinig tot geen kabels nodig zijn. Ook de locatie waar men verbinding wil maken met internet maakt niet meer uit, men kan dus vrij bewegen terwijl de verbinding gewoon actief blijft.

Veel apparaten die wij tegenwoordig gebruiken zijn voorzien van een Wifi adapter. Denk hierbij aan laptops, smartphones en tablets. Deze apparaten hebben al vaak geen netwerkaansluiting meer waarop een fysieke netwerkkabel kan worden aangesloten.

Tegenwoordig is het dekkingsgebied van een goed Wifi signaal goed te installeren met de huidige apparaten. Denk hierbij aan Wifi Extenders, power-inline adapters en verschillende Wifi-Standaarden

WiFi standaarden IEEE 802.11

IEEE 802.11 is een verzameling van standaarden voor een draadloos netwerk, de meest toegepaste technieken zij a-, b-, g-, n-, en ac- uitbreidingen.

WiFi netwerken maken gebruik van radiofrequentiebanden namelijk 2.4 Ghz en 5.0 Ghz. UTF

2.4 GHz

Voordelen Nadelen
 – Groot bereik en gaat makkelijk door muren heen – Lagere snelheden
 – Wordt door bijna ieder apparaat ondersteund – Verstoring door andere apparaten

5 GHz

Voordelen Nadelen
 – Hogere maximale snelheid  – Gaat slecht door muren
 – Weinig last van storing door andere apparaten – Zijn meerder accesspoint nodig voor een goed dekkingsgebied

Snelheden Wifi :

IEEE 802.11FrequentieBruto Snelheid MbpsOverige
B2.4 GHz11Word vaak niet meer toegepast
G2.4 GHz 54 Product kan vaak ook goed
overweg met 802.11b standaard.
N2,4- en de 5,8GHz-band120 / 300Werkt op beide frequentie
A5.8 GHz54werkt in de 5,8GHz-band
AC5.8 GHz1000

WiFI netwerk beveiliging :

Een heel belangrijk onderdeel van een wifi netwerk is de beveiliging. Om uw belangrijke en persoonlijke informatie te beschermen is een goede versleuteling van het Wifi signaal een must. De Wifi signalen die uw router uitzend kunnen in de nabije omgeving worden opgevangen. Zonder goede versleuteling is het mogelijk om toegang tot te krijgen tot uw netwerk.

Het type beveiliging WPA/WPA2 word ingesteld in de router / accesspoint met het bijbehorende wachtwoord.

WEP

WEP is voor serieuze beveiliging onvoldoende, met de technieken van tegenwoordig is dit binnen enkele minuten te kraken. Mocht uw deze versleuteling nog toepassen is het raadzaam om een nieuwe router aan te schaffen. WEP word door de meeste apparaten tegenwoordig niet meer ondersteund.

WPA / WPA2

WPA staat voor WI-FI Protected Access, WPA was bedoeld om WEP te vervangen en was een tussenstap naar WPA2.Voor nu word WPA2 aanbevolen en word beschouwt als een veilige versleuteling voor nu. WPA2 word tegenwoordig ondersteund op alle Wifi apparaten.

Wachtwoord

Ook een goed wachtwoord is een essentieel onderdeel van een goed beveiligde Wifi verbinding. Een wachtwoord wat uit meerdere woorden bestaat zijn lastiger te kraken. Om een lang wachtwoord goed te kunnen onthouden is de tip hiervoor een zin te maken die voor de gebruiker een betekenis heeft.

Hierbij is het aan te bevelen een aantal letters te vervangen door een cijfer of door een speciaal karakter.

Hoe beveilig ik mijn wifi netwerk in 3 stappen.

Voorbeeld : "Mijn fav0riete vakantie was in Bali$"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *